Geometria
Maciek: Przez punkt O, leżący wewnatrz trojkata ABC poprowadzono 3 proste równoległe do boków trojkata.
Te proste podzielily ten trojkąt na 6 czesci, z których trzy są trójkątami. Udowodnij, że
jeżeli r1, r2, r3 są promieniami okręgów wpisanych w te trójkąty, a r jest promieniem okręgu
wpisanego w trójkąt ABC to: r1+r2+r3=r
3 sty 21:55
Basia:

skoro proste są równoległe wszystkie trójkąty są podobne
a
1+a
2+a
3=a
obwody są podobne w tych samych skalach
pola w ich kwadratach
stąd
| | 2P1 | | 2k12*P | | 2P | |
r1 = |
| = |
| = k1* |
| = k1*r |
| | L1 | | k1*L | | L | |
r
2 = k
2*r
r
3 = k
3*r
| | a1 | | a2 | | a3 | |
r1+r2+r3 = (k1+k2+k3)*r = ( |
| + |
| + |
| )*r = |
| | a | | a | | a | |
| a1+a2+a3 | | a | |
| *r = |
| *r = r |
| a | | a | |
4 sty 00:46