podzielność przez 13
KK: Jak pokazać, że 13|n3 − n ? Próbowałam indukcyjnie (n+1)3 − (n+1) = n3 + 3n2 + 3n + 1 − n
−1 =
n3 − n + 3n2 + 3n = n3 − n +3n(n+1). I co dalej ?
3 sty 21:54
Qulka: a to nie miało być 3 zamiast 13
3 sty 21:56
Janek191:
To nieprawda

!
n = 2
2
3 − 2 = 6
3 sty 21:56
Basia: przecież to nieprawda
dla n=2 n3 −n = 8−2=6 6 nie dzieli się przez13
dla n=3 n3−n = 27−3 = 24 też nie dzieli się przez 13
dla n=4 i 5 też nieprawda
3 sty 21:58
KK: Oczywiście, to mój błąd! 13|n13 − n !
4 sty 11:46
KK: i teraz już wychodzi (n+1)13 − (n+1) = n13 − n + 13n2 + 78n12 + ... + 13 n
4 sty 12:05