x + 1 | 2 | 2x + 1 | |||
+ | = | ||||
x2 +2x −3 | x2 − 1 | 2x2 − 2x |
x+1 | 2 | 2x+1 | |||
+ | − | =0 | |||
(x−1)(x+3) | (x−1)(x+1) | 2x(x−1) |
(x+1)2 | 2(x+3) | (2x+1)(x+1)(x+3) | |||
+ | − | =0 | |||
(x−1)(x+3)(x+1) | (x−1)(x+1)(x+3) | 2x(x−1)(x+1)(x+3) |
x+1 | 2 | 2x+1 | |||
+ | = | ||||
(x+3)*(x−1) | (x−1)*(x+1) | 2x(x−1) |
(x+1)2 | 2*(x+3) | 2x+1 | |||
+ | = | ||||
(x+3)*(x−1)*(x+1) | (x+3)*(x−1)*(x+1) | 2x(x−1) |
x2+2x+1+2x+6 | 2x+1 | ||
= | /*(x−1) | ||
(x+3)*(x−1)*(x+1) | 2x(x−1) |
x2+4x+7 | 2x+1 | ||
= | ⇔ | ||
(x+3)*(x+1) | 2x |
4−2 | ||
x= | =1∉D lub x=3 | |
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |