Trudne ruwnanie z 4 niewiadomymi
Mariusz Max: 2b=a+c
2c=d+b
(b+6)2=(a+5)(c+9)
(c+9)2=(d+15)(b+6)
3 sty 21:11
Janek191:
Równanie

!
3 sty 21:12
Qulka: zamień na równanie z 2 niewiadomymi wstawiając a a+r a+2r a+3r
3 sty 21:14
Qulka: a=3 lub −3
3 sty 21:15
Mariusz Max: Skąd wiesz, że to ciągi? Potrzebuję to rozwiązać układem równań z 4 niewiadomymi. Da się w
ogóle?
3 sty 21:18
Qulka: bo to wzory na średnią arytmetyczną i geometryczną

da się ...np metodą podstawiania
3 sty 21:23
Adam: Qulka
3 sty 21:32
Mariusz Max: Dobra nie umiem tego rozwiązać, ale dzienki za pomoc
3 sty 21:39
Adam: b na pewno można zapisać jako a+r
czyli c jak?
a d?
proste jak drut
3 sty 21:45
Mariusz Max: Takim sposobem to proste, a ja mam to rozwiązać układem równań z 4 niewiadomymi.
3 sty 21:53
Basia:
dwie liczby np.a i b zawsze można zapisać w postaci b=a+(b−a) czyli b=a+r
jeżeli podstawisz b=a+r i podstawisz do swoich dwóch pierwszych równań dostaniesz
2(a+r) = a+c
2a+2r−a=c
c = a+2r
2(a+2r)=a+r+d
2a+4r−a−r=d
d=a+3r
teraz podstawiasz do trzeciego i czwartego i rozwiązujesz
3 sty 22:37
Qulka:
2b=a+c więc a=2b−c
2c=d+b więc d=2c−b
(b+6)2=(2b−c+5)(c+9)
(c+9)2=(2c−b+15)(b+6)
i już masz 2 równania i 2 niewiadome mnożysz skracasz itd
3 sty 22:44