Romb
Ukosnik: Jedna z przekątnych rombu jest dwa razy dłuższa od drugiej. Miara α kąta ostrego tego
rombu spełnia warunek:
A α ≤ 30
B 30< α ≤ 45
C 45< α ≤ 60
D α > 60
Zrobiłem zadanie licząc najpierw bok z pitagorasa, obliczyłem pole ze wzoru z przekątnymi i
podstawiłem do wzoru a2*sin, ale nie wychodzi mi wynik i nie mam pojęcia dlaczego :s
3 sty 21:00
Ajtek:
Pokaz obliczenia.
3 sty 21:02
Janek191:
więc
| | 2*0,5 | | 1 | | 4 | |
tg α = |
| = |
| = |
| = 1,(3) |
| | 1 − 0,25 | | 0,75 | | 3 | |
45
o < α < 60
o
3 sty 21:08
Ukosnik: Widziałem ten sposób z tangensem, ale zastanawiam się, czemu mój nie zadziałał.
3 sty 21:27
Ukosnik: Ajj, przecież się zgadza wynik
3 sty 21:29