zadanie
relacje: Zaczynam relację i mam mały problem z zadaniem:
Na zbiorze N2 wprowadzamy relację
(m1, n1)R(m2, n2) ⇔ m1 + n2 = m2 + n1.
Opisać N2/R.
Ze wzoru [x]R = {y∊X: xRy} mam
[(a,b)]R = {(x,y)∊N2: a + y = b + x}
i niestety nie wiem co dalej zrobić żeby opisać zbiór klas abstrakcji.
Umiem opisać zbiór klas abstrakcji dla np. dodawania w modulo 3, ale tu nie wiem co zrobić.
Z tego co zauważyłem, to jakby a=b, to mam [(a,b)]R = { (x,x)∊N2 } czyli N2, bo x=y
no i jeżeli a>b, to na pewno x>y itd..
3 sty 20:59
jc: Czego oczekujesz? To półproste w pierwszej ćwiartce.
A sama relacja jest wstępem do konstrukcji liczb całkowitych.
3 sty 21:32
Basia: po przekształceniu
(m1,n1)R(m2,n2) ⇔m1−n1 = m2−n2 ⇔ m2 = m1+r ∧ n2=n1+r
r może być dowolną liczbą naturalną, ale może być też liczbą całkowitą ujemną ale
|r|≤min(m1,n1)
bo nie możemy dostać w wyniku liczby ujemnej
[(x,y)] = {(x+r,y+r): r∊N∨(r∊C− ∧ |r|≤min(x,y))}
3 sty 21:34
relacje:
Ogromnie dziękuję za wyjaśnienie!
Mam jednak 2 pytania:
1) Czy nie powinno być |r|<min(m1,n1) jako, że chcemy mieć naturalne, a przy ≤ możemy
uzyskać 0.
2) Czym jest to C−? Czemu nie jest po prostu [(x,y)]R = { (x+r, y+r): r∊N ∧ |r|≤min(x,y)
}?
3 sty 23:36
Basia: 0∊N (nawet w szkole

)
3 sty 23:47
Basia: C− zbiór liczb całkowitych ujemnych
3 sty 23:51
relacje: Ok, dzięki!
3 sty 23:57
Adam: To umowne, czy 0 jest naturalne
3 sty 23:59
Adam: Nie wiem po co mu oznaczenia typu "C−" skoro i tak będzie musiał używać "Z" jako całkowite
4 sty 00:00
Basia: naturalnego r nie ograniczasz
para (1+dowolna naturalna,1+dowolna naturalna) należy do klasy abstrakcji [(1,1)],
para (1−1;1−1)=(0,0) też, ale odpada już para(1−2,1−2) = (−1;−1) bo ∉N2
a np. [(10,20)] masz wszystkie pary (10+dowolna naturalna, 20+dowolna naturalna) czyli pary
(10,20) (11,21) (12,22) itd. do nieskończoności
oraz pary
(10+(−1),20+(−1))=(9,19)
(10+(−2);20+(−2))=(8,18)
......................................
itd.ale tylko do pary (10+(−10); 20+(−10)) = (0;10)
czyli r=0,1,2,3,4..........(do nieskończoności) lub r= −1,−2,−3,....−10
czyli r∊N lub (r∊C− i |r|≤10)
4 sty 00:03