wielomian z paramterem
Dorota: Dany jest wielomian W(x)=x4+2mx3+4x2
wiedząc. że wykres wielomianu jest symetryczny względem prostej x = −1 wyznacz m.
Dla wyznaczonej wartości parametru m uzasadnij, że nierówność W(x)≥0 jest spełniona przez każdą
liczbę rzeczywistą
3 lut 15:03
hesia:
Jeżeli wykres W(x) jest symetryczny względem prostej x = −1
to wartości W(x) dla odciętych symetrycznie położonych względem x = −1
muszą być równe.
np dla x = 0 i x = −2 => W(0) = W(−2)
lub dla x = 1 i x = −3 => W( 1) = W(−3)
lub dla x= 2 i x = −4... itd
zatem: W(0)= 0+0+0= 0
W(−2) = 16 −16m +16= 32 −16m
to: W(0)= W(−2) => 32 −16m=0 => m= 2
odp: m= 2
dodatkowo pokażę np; dla x = 1 i x = −3
W(1) = 1 + 2m +4 W( −3) = 81 −54m +36
1+2m +4 = 81 −54m +36 => 56m= 112 => m=2 czyli ok.
cz. 2)
dla m= 2 W(x) = x4 +4x3+4x2= x2 ( x2 +4x +4)= x2( x+2)2 ≥0
więc W(x) ≥0 dla x€R
4 lut 01:56