prawdopodobienstwo
Alekss: Prawdopodobieństwo zdarzenia, że losowo utworzona liczba siedmiocyfrowa czytana od końca
daje tę samą liczbę równe jest
(a) 1/9000
(b) 2/7!.
(c) 0.009.
(d) 0.001.
Pomocy
3 sty 20:41
Alekss: wiem,ze ta liczba ma wygladac : ABCDCBA, ale nie mam pojęcia jak to dalej liczyć
3 sty 20:50
Mila:
|Ω|=9*10
6
Liczby palindromiczne spełniają warunki zadania
Ile jest siedmiocyfrowych liczb palindromicznych?
ABCDCBA
A możemy wybrać na 9 sposobów
B i C i D na 10 sposobów, 3 ostatnie juz wyznaczone
A− wybrana liczba jest palindromiczna ( np.1234321)
|A|=9*10
3
| | 9*103 | | 1 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | 9*106 | | 1000 | |
3 sty 20:50
Basia:
xyzAzyx
x= 1,....9
y,z,A = 0,1,....,9
|Ω| = 9*10
6
|A| = 9*10
3
| | 9*103 | | 1 | | 1 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| = 0,001 |
| | 9*106 | | 103 | | 1000 | |
3 sty 20:51
Alekss: Dziękuję bardzo
3 sty 20:51