funkcja
kamla: . Funkcja liniowa , która dla każdego rzeczywistego x spełnia warunek:
f(5x) = 3f(x) + 1
to:
(a) f(x) = 2x + 1 .
(b) f(x) = 2 .
(c) f(x) = 3x + 2 .
(d) f(x) = −0, 5 .
3 sty 20:25
Milo: Z pewnością spełnia to (d):
f(5x) = −0,5 = −1,5 + 1 = −3f(x) + 1
Pozostałe nie, bo:
(a):
f(1) = 3
f(5) = 11
3f(1) + 1 = 9 + 1 = 10 ≠ 11 = f(5)
(b):
f(1) = 2
f(5) = 2
3f(1) + 1 = 7 ≠ 2 = f(5)
(c):
f(1) = 5
f(5) = 17
3f(1) + 1 = 16 ≠ 17 = f(5)
Sprawdź czy nie pomyliłem się w liczeniu
3 sty 20:31
mat:
d)
3 sty 20:32
kamla: dzieki wielki!
3 sty 20:35
Mila:
f(x)=ax+b
f(5x)=5a*x+b
3*f(x)+1=3ax+3b+1
5a*x+b=3a*x+3b+1
2a*x−2b−1=0 dla każdego x∊R⇔
a=0 i −2b−1=0⇔
f(x)=−0.5
3 sty 21:10
jc:
f(5x)=3f(x)+1
f(0)=3f(0)+1
f(0)=−1/2
tylko (d)
Założenie, że liniowa nie jest potrzebne.
3 sty 21:16