Styczne
Kaja18: Witam czy mógłby mi ktoś pokazać jak zrobić te dwa zadania
| | 1 | |
1.Pod jakim kątem przecinają się krzywe y=x2 i y = |
| |
| | x | |
2 Napisać równania prostych stycznych do wykresów funkcji f,g w punkcie ich przecięcia.
Oblicz tgδ gdzie δ jest kątem przecięcia tych stycznych
F(x)=sinx g(x)=cosx
3 sty 20:12
Janek191:

Pod takim jak styczne do tych krzywych w ich punkcie wspólnym.
3 sty 20:48
Janek191:

x
2 = U{1}[x}
x = 1
P = (1,1)
a
1 = 2*1 = 2 y = 2 x+ b
1 ⇒ 1 = 2 + b
1 ⇒ b
1 = − 1
y = 2 x − 1
========
y = − x + b
2 ⇒ 1 = − 1 + b
2 ⇒ b
2 = 2
y = − x + 2
========
| | 2 − (−1) | |
tg α = I |
| I = 3 |
| | 1 + 2*(−1) | |
α ≈ 72
o
3 sty 20:57