pierwiastki
Ania: Oblicz (2−
√3)
8+(2+
√3)
8
Byłabym wdzięczna za pomoc
3 sty 20:12
3 sty 20:17
Ania: Dzięki
![](emots/2/usmiech2.gif)
Ale dało by się to zrobić jakoś na poziomie 3 klasy gim ?
3 sty 20:20
Student:
ciekawe... w rzeczy samej.
(2−√3)8 = [(2−√3)4]2
(2+√3)8 = [(2+√3)4]2
suma kwadratow a2+b2 = (a+b)2 − 2ab −−> ze wzoru skroconego mnozenia oczwiscie
[(2−√3)4]2 + [(2+√3)4]2 = ((2−√3)4+(2+√3)4)2 − 2*(2−√3)4(2+√3)4
oczywiscie wyrazenie 2*(2−√3)4(2+√3)4 = 2*[(2−√3)(2+√3)]4 = 2*[4−3]4 = 2*1 = 2
teraz rozpisujac tak jak poprzednio ze wzoru skroconego:
(2−√3)4+(2+√3)4 = [(2−√3)2]2 + [(2+√3)2]2 =
= [(2−√3)2+(2+√3)2]2 − 2[(2−√3)(2+√3)] = teraz juz chyba mozna podniesc do kwadratu
nawias...
= [4−4√3+3 + 4+4√3+3]2 − 2[4−3] = [14]2 − 2 = 194
Zatem wynik to
((2−√3)4+(2+√3)4)2 − 2*(2−√3)4(2+√3)4 = 1942 − 2
3 sty 20:31
Ania: dzięki wielkie
3 sty 20:36