a
olek: dany jest ciag arytmetyczny an okreslony dla n≥1 wiadomo ze a10−a5= −10 oraz a7=−2
wyznacz sume stu pierwszych nieparzystych wyrazow tego ciagu a1 + a−3 +...+a199
3 sty 19:57
the foxi:
a
1+9r−a
1−4r=−10 ⇒ r=2
a
1+6r=−2 ⇒ a
1+12=−2 ⇒ a
1=−14
a
3=a
1+2r=−10
Niech b
n będzie ciągiem złożonym z nieparzystych wyrazów a
n. Wtedy b
1=−14 b
2=−10 ⇒
b
n=4n−18
Wzór na sumę, n=100 i liczysz
3 sty 20:01
Eta:
foxi ma pomyłkę
r= −2 a1=10
3 sty 21:31
the foxi:
Racja, dziękuję,
Eta. >.<
Więc: a
1=10, a
3=6
W związku z tym, b
1=10, b
2=6, r
b=−4 ⇒ b
n=b
1+r
b(n−1)=10−4n+4=
−4n+14
| | 100(b1+b100) | |
S100= |
| =50(10−386)=−50*376=−18800 |
| | 2 | |
3 sty 21:46