znaleźć ekstrema lokalne funkcji
wojtek: znaleźć ekstrema lokalne funkcji
możecie mi powiedzieć jak narysować ten wykres? bo mam dwie dziedziny funkcji i pochodnej i nie
wiem jak ponakładać te ganice dziedziny itd
https://i.imgur.com/HREXtl7.jpg
3 sty 19:55
wojtek: help
3 sty 20:01
Student:
f(x) =
√3x − x3
D
f: x ∊ (−
∞;−
√3> U <0;
√3>
| | 1 | |
f'(x) = |
| *(3−3x2) |
| | 2√3x−x3 | |
D
f': x ∊ (−
∞;−
√3) U (0;
√3) −−>bo skoro
√ w mianowniku, to tylko otwiera przedzialy.
| | 1 | |
f'(x) = 0 −−−> |
| *(3−3x2) = 0 |
| | 2√3x−x3 | |
3−3x
2 = 0
x
2 = 1
x = −1 lub x = 1
a wiec x=−1 nie nalezy do dziedziny ani pochodnej ani funkcji, wiec od razu odpada.
zostaje x=1,ktory nalezy do obu
jest to lokalne maksimum jak widac
3 sty 20:04
Mi: A tu biorę pod uwagę dziedzinę pochodnej tak?
3 sty 20:22