surjekcja
kl: f:ZxZ→Z f(m,n)=2m+6n
czy jest to surjekcja ? udowodnić
3 sty 19:54
Pytający:
To nie jest surjekcja, bo jej zbiór wartości to jedynie liczby całkowite parzyste:
f(m,n)=2m+6n=2(m+3n)
(zakładam, że ℤ to zbiór liczb całkowitych).
3 sty 20:01
kl: a takie coś : f:ZxZ→Z f(m,n)=2m+5n ?
tak , Z to całkowite
3 sty 20:05
Pytający:
To już jest suriekcja. Zauważ, że możesz otrzymać 1:
f(3,−1)=2*3+5*(−1)=1
Zatem możesz otrzymać każdą liczbę całkowitą, powiedzmy k, w ten sposób:
f(3k,−k)=2*3k+5*(−k)=k
3 sty 20:11
kl: okej dzięki wielkie
3 sty 20:14