czy ktoś pomoże
ola: a jak obliczyć
Stopień dysocjacji kwasu cyjanowodorowego (HCN) w 0,01 molowym roztworze wynosi 0,0268%
obliczyć stałą dysocjacji tego kwasu
3 lut 14:24
Marlena: | | α2*C | |
Pod wzór podstaw swoje dane: K= |
| |
| | 1−α | |
Stopień dysocjacji przedstaw nie w procencie tylko jako "liczbę"
3 lut 15:03
Mateusz: piszemy równanie dysocjacji cyjanowodoru
HCN<=>H
+ + CN
− <=> oznacza słaby elektrolit
| | [Ax+]y *[By−]x | |
zgodnie ze wzorem K = |
| bo mamy elektrolit słaby
|
| | [AyBx] | |
| | [H+]*[CN−] | |
AyBx <=> yAx+ + xBy− więc |
| ale nie znamy stężenia jonów |
| | [HCN] | |
| | nz | |
wodorowych ale mamy podany stopien dysocjacji mozemy skorzystac ze wzoru α = |
| |
| | nw | |
wyznaczasz z tego n
z steżenie anionu CN
− mozesz obliczyc korzystając z równania reakcji
dysocjacji albo mozesz tu tez skorzystac z równania Ostwalda uproszczonego bo mamy słaby
| | K | |
elektrolit α = √ |
| z tego wyznacz K |
| | c | |
3 lut 15:08
ola: wyszło mi 7,38x10
−5 czy dobrze
3 lut 15:43
Mateusz: No sama sprawdzisz ja zrobie ci przykład taki sam tylko stopien dysocjacji zmienie na 0,025%
| | K | |
z równania α= √ |
| wyznaczam K całosc podnosze obustronnie do potęgi 2 zeby pozbyc sie |
| | c | |
| | K | |
√ α2 = |
| => K = α2c = (0,025)2 *0,01 = 6,25*10−10 |
| | c | |
3 lut 16:35
ola: Dzięki wielkie za przykład
3 lut 16:51