Trzej koledzy Adam, Jacek i Wacek zbierają znaczki pocztowe. Liczby znaczków zeb
kalinka: Trzej koledzy Adam, Jacek i Wacek zbierają znaczki pocztowe. Liczby znaczków zebranych przez
chłopców są kolejnymi liczbami całkowitymi, które z dzielenia przez 5 dają resztę 3. Adam
zebrał najmniej znaczków, a Wacek najwięcej. Potrojona różnica liczby znaczków zebranych przez
Wacka i Adama jest nie większa od liczby znaczków zebranych przez Jacka. Wyznacz ile co
najmniej znaczków ma każdy z kolegów. Wykonaj niezbędne obliczenia i uzasadnij
odpowiedź.
3 sty 18:59
Pytający:
5k+3 − liczba znaczków Adama
5k+8 − liczba znaczków Jacka
5k+13 − liczba znaczków Wacka
k≥0, k całkowite
3(5k+13−(5k+3))≤5k+8
5k−22≥0
Czyli najmniejsze możliwe k to 5.
5*5+3=28
5*5+8=33
5*5+13=38
3 sty 19:21