calka
kkk: całka oznaczona:
∫xlndx
u góry całki e, na dole 0
zastanawia mnie dziedzina, czy tu ln musi być większe od zera i wtedy bedzie calka niewlasciwa?
3 sty 18:22
Student: nie kmiń nad dziedziną w całkach : d
Przez czesci:
∫ x lnx dx =
|u = lnx v'=x |
|u' = 1/x v=1/2x
2|
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= lnx * |
| x2 − ∫ |
| * |
| x2 dx = lnx * |
| x2 − |
| ∫ x dx |
| | 2 | | x | | 2 | | 2 | | 2 | |
policz te calke
potem dodaj granice i tyle
3 sty 18:28
kkk: wiec w tym przykladzie nie dodaje lim? Bo dziedzina to rzeczywieste?
3 sty 20:02
kkk: wyjdzie (lne*1/2 e2)− (ln0*1/2*02−1/4*02)
a w odpowiedzach jest ze +∞
ale jak ?
3 sty 20:06