Stosunek objętości walców
Paral: Stosunek wysokości dwóch walców jest równy k. Powierzchnie boczne obu walców po rozwinięciu są
przystającymi prostokątami. Znajdź stosunek objętości tych walców.
Jak się za to zabrać?
3 sty 18:22
Basia:

skoro te prostokąty są przystające teoretycznie mamy dwie możliwości
1.
k=1
wtedy 2πr
1 = 2π
r2 czyli r
1=r
2 czyli są to walce przystające
| V1 | |
czyli V1=V2 czyli |
| =1 |
| V2 | |
2.
k>0 i k≠1
wtedy musi być
2πr
1=k*h
2πr
2 = h
r
1 = k*r
2
V
1 = πr
12*h
V
2 = πr
22*kh = π*k
2*r
12*k*h = k
3*πr
12*h
4 sty 01:00
Eta:

w/g moich obliczeń:
Pola przystających prostokątów są równe
to 2πr*kH = 2πR*H ⇒ R=k*r
V
1= πr
2*k*H , V
2=πR
2*H = πr
2*k
2*H
4 sty 01:36