Basia:
podstawa = sześciokąt foremny o krawędzi a
ściana boczna = trójkąt równoramienny o podstawie a i ramionach b,raz wysokości h
b
h
p = wysokość trójkątów równobocznych, a których składa się szesciokąt
H=12
2a*h
b = a
2√3 /:a
h
b =
√3a
h
p2+H
2 = h
b2
3a
2+4*144 = 12a
2
4*144 = 9a
2
h
b = a
√3 = 8
√3
| | hb | | 2hb | | 2a√3 | |
tgα= |
| = |
| = |
| = 2√3 |
| | a2 | | a | | a | |
czy kąt płaski przy wierzchołku ostrosłupa to to samo co kąt przy wierzchołku ściany bocznej?
jeżeli tak to
b
2 = (a/2)
2+h
b2 = 16+3*64 = 16(1+3*4) = 16*13
b=4
√13
a
2 = b
2+b
2 − 2b*b*cosβ
64 = 16*13*2 − 16*13*2*cosβ /:32
2 = 13 − 13cosβ
13cosβ=11