zadanko
lp: NIech 3x=3√12 wtedy log3 2 =
3 sty 18:16
ale jak to?: Wówczas zawsze log32=0,63
3 sty 18:18
Adam: Chodzi o przedstawienie logarytmu za pomocą x−a
3 sty 18:19
Maatema: A gdzie x ?
3 sty 18:21
Maatema: Spróbuj zapisać inaczej 3√12
3 sty 18:25
lp: to jest pierwiastek trzeciego stopnia z 12
3 sty 18:32
Maatema: Zatem 3x=3√43√3
3 sty 18:37
Maatema: 3x − 1/3 = 22/3 rozumiesz ?
3 sty 18:40
Basia:
3
x=3
√12
3
x = 3*2
√3
3
x−1−(1/2) = 2
3
x−(3/2) = 2
| | 3 | |
log32 = log33x−(3/2) = x− |
| |
| | 2 | |
3 sty 18:43
Maatema: Basiu − @lp poprawił treść zadania − zamiast √12 ma być 3√12
3 sty 18:46