Funkcja pierwotna
Gruszka fartuszka: Jaka jest funkcja pierwotna |x|?
3 sty 17:51
3 sty 17:53
Gruszka fartuszka: Dziękuję a wiesz może jak to będzie dla
f(x)=max(1,x2)?
3 sty 18:26
Basia:

f(x) = x
2 dla x∊(−
∞; −1)
= 1 dla x∊<−1;1>
= x
2 dla x∊(1;+
∞)
| | 1 | |
F(x) = |
| x3+C x∊(−∞;−1) |
| | 3 | |
= x+C dla x∊<−1;1>
3 sty 18:29
Student:
dla x ∊ (−1;1)
funkcja pierwotna to: x
dla pozostalych
| | 1 | |
funkcja pierwotna to |
| x3 |
| | 3 | |
to czy tam powinny byc przedzialy dokmniete czy nie, to juz do dyskusji.
3 sty 18:31
Basia:
f(x) jest ciągła w całej swojej dziedzinie ⇒ jest całkowalna także w całej dziedzinie
więc także w p−tach −1 i 1
czyli spokojnie można, a nawet trzeba gdzieś domknąć (można dowolnie, byle nie dwa razy dla
tego samego argumentu)
3 sty 18:39