granica funkcji
kot felix: Witam, jak obliczyć tę granicę?
| | π | | cosx−sinx | |
lim x→ |
| |
| |
| | 4 | | cos2x | |
nie wiem za bardzo jak tego rozwiązać.
doszedłem do tego etapu
| | π | | cosx−sinx | | √2sin(π4−x) | |
lim x→ |
| |
| = lim |
| |
| | 4 | | cos2x | | cos2x | |
proszę o pomoc
3 sty 17:44
karty do gry : cos2x = (cosx − sinx)(cosx + sinx)
3 sty 17:45
kot felix: takiego rozwinięcia cos2x nigdy nie spotkałem
3 sty 17:48
Basia: a takie? cos2x=cos2x−sin2x
i wzory skróconego mnożenia a2−b2 = ...........
3 sty 17:51
kot felix: ok dzięki
| | 1 | | 1 | | √2 | |
po skróceniu będzie |
| = |
| = |
| |
| | cosx+sinx | | √22+√22 | | 2 | |
3 sty 17:56
Basia: ok
3 sty 17:57