matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
matma
lok:
kąt ostry α jest taki ze cos α=3sin α . oblicz sin α
3 sty 17:39
Basia:
cosx=3sinx sin
2
x+cos
2
x = 1 sin
2
x+(3sinx)
2
= 1 10sin
2
x = 1
1
sin
2
x =
10
1
√
10
sinx =
=
√
10
10
tylko rozwiązanie dodatni,bo kąt jest ostry
3 sty 17:44