🤗
Kasia: Rozwiaz równanie
(3−2√2)x+(3+2√2)x=2
3 sty 17:06
5-latek: A co powiesz na to
| | 1 | |
(3−2√2)x= |
| |
| | (3+2√2)x | |
3 sty 17:08
Kasia: Zrobilam tak I dalej utknelam
3 sty 18:23
Student:
Niech t = (3+2
√2)
x
1 + t
2 = 2t
a teraz umiesz?
3 sty 18:29
Maatema: To napisz to, co udało Ci się wymyśleć
3 sty 18:30
5-latek: (3+2
√2)
x=t i t>0 bo wartsci funkcji wykladniczej sa dodatnie
Wtedy masz rownaie
U[1}{t}+t=2
1+t
2−2t=0
t
2−2t+1=0 ⇒(t−1)
2=0 ⇒t=1
(3+2
√2)
x=1 stad x musi byc rowne 0 bo kazda licz podniesina do potegi z erowej daje 1
Zrob sprawdzenie
3 sty 18:30
Kasia: Dzięki wielkie 🤗
3 sty 18:36