oblicz granicę ciągu
asdf: lim(U{n√n − 3*n√2}{√4n2 − √4n2+n)
3 sty 16:44
asdf: | | n√n−3*n√2 | |
lim( |
| ) |
| | √4n2+1−√4n2+n | |
3 sty 16:46
5-latek: | | −2 | |
wedlug mnie = |
| |
| | √4n2+1−√4n2+n | |
Teraz pomnoz licznik i mianownik przez sprzzenie mianownika
3 sty 16:49
asdf: no to już rozumiem, tylko dlaczego "−2" w liczniku?
3 sty 16:50
5-latek: Jaa to rozumuje tak ale nie wiem czy dobrze
granica n√n=1
to samo granica 3n√2= 3
3 sty 16:52
asdf: też tak myślałem, ale czy n√n to nie to samo co n1/n wtedy mamy symbol nieoznaczony ∞0?
3 sty 16:56
5-latek: Nie wiem musi sie ktos inny wypowiedziec
3 sty 17:01
asdf: ok, w każdym razie dzięki za chęci
3 sty 17:02
5-latek: Tez sie ucze teraz granic
3 sty 17:05
3 sty 17:10