Równania różniczkowe
Maciek19974: Witam, potrzebuję pomocy przy rozwiązaniu takiego układu równań różniczkowych:
| ⎧ | y(x)*z(x)*y'(x)=x | |
| ⎩ | y2(x)*z'(x)=x |
|
3 sty 16:17
Maciek19974: up
3 sty 16:25
Maciek19974: up
3 sty 16:57
Maciek19974: up
3 sty 17:49
Adam: z(x), y(x)≠0
(ln(z))'=(ln(y))'
z=c*y
(1/3)(y3)'=(1/c)x
y3=(3/(2c))x2+d
3 sty 17:49
Adam: Oczekuję jakiegoś dziękuję
3 sty 17:54
Maciek19974: Dzięki serdeczne
3 sty 18:00
Adam: Jesteś pewien że wszystko rozumiesz?
Zrobiłem to w skrócie.
Jeśli nie, której linijki.
3 sty 18:11
Maciek19974: tylko za bardzo nie wiem jak doszedłeś do tego że (ln(z))'=(ln(y))'
3 sty 18:21
Adam: Porównałem obie strony równości, bo wynoszą x, czyli to samo
Dalej podzieliłem, zauważając wcześniej że mamy pochodną logarytmu po obu stronach
3 sty 18:54
Maciek19974: ok dzięki
4 sty 02:10