udowodnic algebraicznie lub kombinatorycznie
MagdaS: kolejne dwumiany do sprawdzenia.
Dowodzimy takie cuoś:
n
k=1
n n n
| | | | | | | | |
∑ | k2=∑n2 | = n2∑N({n−1}{k−1})2 = n2 | |
| | | | |
k=1 k=1 k=1
Dlatego, że
| | | | n! | | n! | | (n−1)! | | | |
k | =k* |
| = |
| = n |
| = n | |
| | | (n−k)!k! | | (n−k)!(k−1)! | | (n−k)!(k−1)! | | |
n
| | | | | |
∑ | 2 = | (korzystamy z tej zależności) |
| | | |
k=0
n n
k=1 k=1
3 sty 15:56
MagdaS: Druga linijka
n
k=1
3 sty 15:58
MagdaS: Jest w porządku?
3 sty 16:32
Pytający:
Troszkę pomieszałaś w przekształcaniu tej zależności:
Poza tym gitara.
3 sty 17:17
MagdaS: Jest progres. Jeszcze sobie jedno zrobiłam sama, jedno z tych prostszych. Fajne forum dzięki za
pomoc, jak to pierwszy raz zobaczyłam 3 dni temu to czarna magia
4 sty 01:46