równania kwadratowe
rereer: rozwiązać równania kwadratowe :
a) 2x2−5x+1=0
b)−(3x+1)2=−3
c)4x2=−8x−4
d)2(x+1)(x−3)=0
3 lut 13:56
Łukasz: a) Δ= b
2−4ac a=2 b=−5 c=1
Δ= (−5)
2−4(2)(1)= 25−8=17 Δ>o, dlatego to równanie ma 2 pierwiastki:
| | −b−√Δ | | −b+√Δ | |
x1= |
| x2= |
| |
| | 2a | | 2a | |
| | 5−√17 | | 5+√17 | |
Odp. Pierwiastkami równania 2x2−5x+1=0 są: x1= |
| i x2= |
| |
| | 4 | | 4 | |
... Następne robisz podobnie.
3 lut 16:20
Łukasz: w następnych przykładach sprowadz je do postaci ax2+bx+c=0 i rozwiązuj według przykładu a
3 lut 16:22