znaleźć ekstrema lokalne
wojtek: f(x)=|x2−5x−6|
jak wyznaczyć dziedzinę czegoś takiego? bo bez modułu było by to R, a z modułem x>0? bo nie
jestem pewien
3 sty 15:05
Jerzy:
Cały czas dziedzina to R
3 sty 15:09
piotr: wartość bezwzględna jest zdefiniowana dla każdego x∊ℛ
3 sty 15:10
wojtek: okej to jak teraz ugryźć to zadanie?
jak policzyć pochodną normalnie oppuścić moduł i liczyć? czy cos uwzględnic
3 sty 15:27
Jerzy:
Widać od razu,że masz dwa minima lokalne f(x1) = 0 oraz f(x2) = 0
oraz jedno maksimum lokalne fmax = |f(xw)|
3 sty 15:30
Jerzy:
3 sty 15:31