pochodna funkcji
asiek: oblicz pochodną:
2) y=x
2√1+√x
3 sty 14:43
Jerzy:
| | −2sinxcosx | | 2sinxcosx | |
1) f'(x) = |
| − |
| = .... możesz poupraszczać. |
| | cos4x | | sin4x | |
3 sty 14:52
Jerzy:
2) f(x) = x2*(x + x1/2)1/2 ..... i teraz próbuj liczyć pochodną.
3 sty 14:53
asiek: w 1 są jakieś wzory na uproszczenie tego ?
tyle samo mi wyszło, a odp jest zupełnie inna
3 sty 14:57
Jerzy:
Np: 2sinxcosx = sin(2x)
3 sty 15:00
Jerzy:
14:52 .... przed pierwszym ułamkiem nie ma być znaku minus
3 sty 15:01
asiek: jak nazywają się te wzory ?
3 sty 15:02
Jerzy:
To akurat sinus podwojonego kąta.
3 sty 15:03