punkt symetryczny do pkunktu P względem płaszczyzny π
bartek: punkt symetryczny do pkunktu P względem płaszczyzny π
π: −3⋅x−5⋅y+2⋅z+4=0
rzut punktu P na płaszczyznę π = [−4,2,−3]
podstawiam
[3+5−2]=[p1+4,p2−2,p3+3]
wychodzi
{p1=−1
{p2=7
{p3=5
jednak źle
3 sty 14:30
bartek: wychodzi
{p1=−1
{p2=7
{p3=−5
jednak źle
3 sty 14:31
jc: Jeśli to kontynuacja, to pójdź dwa razy dalej, t=6.
x=−3*t+5=6−18=−12
y=−5*t+17=17−30=−13
z=2*t−9=12−9=3
3 sty 14:34
Jerzy:
A jakie są współrzędne punktu P ? ( przecież punkt: (−3;5 ;−2) należy do płaszczyzny )
3 sty 14:35
bartek: dzięki @jc, poszło tylko zamiast x=−12 jest x=−13
3 sty 14:38
jc: 
Dlatego mówię, że lepiej za dużo nie pisać, bo po drodze coś się może pomylić.
3 sty 14:42