Całki nieoznaczone
Dominika: | | xdx | |
Czy rozwiązaniem ∫ |
| jest ln|x4+1| + C? |
| | 1+x4 | |
3 sty 14:06
Jerzy:
Policz pochodną to się dowiesz.
3 sty 14:08
jc: Jerzy, gdyby Dominika potrafiła różniczkować, to widziałaby, że to (arctg x2)/2.
3 sty 14:11
Dominika: Jest to chyba forum, zeby sobie pomagać, a nie byc niemiłym.
3 sty 14:11
Dominika: Jest mi ktoś w stanie wiec krok po kroku wytłumaczyć proszę?
3 sty 14:12
Jerzy:
Nie chciałem być niemiły, to po prostu metoda na sprawdzenie rozwiazania.
3 sty 14:14
Jerzy:
| | 1 | |
Zastosuj podstawienie: x2 = t ; 2xdx = dt ; xdx = |
| dt |
| | 2 | |
3 sty 14:14
Dominika: | | 1 | |
Dobrze wiec, ale jest złe. Podstawienie zrobiłam za x2 i wyszło mi 12∫ |
| dt i co |
| | 1+t2 | |
dalej?
3 sty 14:15
Jerzy:
To całka elementarna.
3 sty 14:16
Dominika: Ahhh dobrze. Już widzę. Dziękuje
3 sty 14:16
Dominika: Zakręciłam się
3 sty 14:18
jc: Dominika, po prostu dobrze przed całkowaniem, nauczyć się różniczkowania.
Tym bardzie, że jak się wyda, że nie umiesz różniczkować, będzie gorzej,
niż jak nie policzysz jakiejś całki. Zresztą kto wie? Nie znam Twoich nauczycieli.
3 sty 14:19
3 sty 14:19