DZIĘKUJĘ
PJ: Na półce stoi 12 książek. Iloma sposobami można spośród nich wybrać 5 książek tak, aby nie
brać żadnych dwóch stojących obok siebie ?
bardzo proszę o rozwiązanie zadania.Dziękuję
3 sty 13:55
Jerzy:
Od wszystkich mozliwych kombinacji dwuelementowych odejmiemy te, gdzie wybrane 5 książęk
stoją obok siebie:
3 sty 14:01
PJ: Dziękuję mam nadzieję że jakoś uda mi się to dalej rozwiązać
3 sty 14:13
Jerzy:
| | 12! | | 7!*8*9*10*11*12 | |
= |
| = |
| |
| | 5!*7! | | 7!*2*3*4*5 | |
3 sty 14:18
Jerzy:
14:01 .... oczywiście kombinacji 5 − cio elementowych.
3 sty 14:20
PJ: bardzo Ci dziękkuję
3 sty 15:06
Pytający:
Jerzy, "wybrać 5 książek tak, aby
nie brać żadnych dwóch stojących obok siebie", tzn.
każde 2 spośród wybranych książek musiała dzielić co najmniej 1 książka.
Można by to tak rozwiązać:
// x
1 − liczba książek niewybranych na lewo od pierwszej wybranej (od lewej)
// 1 − kolejne wybrane książki
// (x
i+1) − liczba niewybranych książek pomiędzy kolejnymi wybranymi
// x
6 − liczba książek niewybranych na prawo od ostatniej wybranej (od lewej)
x
1+1+(x
2+1)+1+(x
3+1)+1+(x
4+1)+1+(x
5+1)+1+x
6=12, x
i≥0, x
i całkowite
x
1+x
2+x
3+x
4+x
5+x
6=3
| | | |
= | =56 − liczba rozwiązań tego równania, a tym samym liczba takich |
| | |
wyborów 5 książek z tej półki, aby nie brać żadnych dwóch stojących obok siebie.
3 sty 16:52