| dx | x | |||
∫ | =arc sin | |||
| √a2−x2 | a |
| dx | dx | |||
∫ | =∫ | =arc sin(2x) | ||
| √1−4x2 | √12−(2x)2 |
| 1 | ||
A odpowiedź to | arcsin(2x) | |
| 2 |
| 1 | ||
Może ktoś wytłumaczyć skąd się wzieło te | ||
| 2 |
| 1 | ||
Stosujemy podstawienie: 2x = t ; 2dx = dt ; dx = | dt | |
| 2 |
| dx | ||
∫ | =|2x=t// d/dx , dx=dt/2| | |
| √12−(2x)2 |
| dt | 1 | dt | 1 | 1 | ||||||
∫ | = | ∫ | = | arc sin t= | arc sin2x | |||||
| 2√12−t2 | 2 | √12−t2 | 2 | 2 |
| dx | 1 | dx | 1 | |||||
∫ | = | ∫ | = | arcsin 2x | ||||
| √1−4x2 | 2 | √(1/2)2+x2 | 2 |
| dx | ||
∫ | na jednym z filmików rozwiązano to tak: | |
| 5+√x |
2tdt=dx I tutaj nie wiem skąd się to wzięło bo przecież:
x=t2 / d/dx
1=t2d/dx
dx=t2d
Mógłby ktoś wyjaśnić ?
| dx | 1 | t dt | 1 | (5+t)−5 | ||||||
∫ | = | ∫ | = | ∫ | dt = | |||||
| 1+√x | 2 | 5+t | 2 | 5+t |
| 1 | 5 | 1 | 1 | ||||
∫(1− | )dt = | (t − 5 ln|5+t|) = | (√x − 5 ln(5+√x)) | ||||
| 2 | 5+t | 2 | 2 |
| dx | ||
∫ | jak to rozwiązać | |
| x(x2+4) |
| x dx | 1 | 1 | ||||
= ∫ | = ∫( | − | )xdx = [ln x2 − ln (1+x2)]/2 | |||
| x2(1+x2) | x2 | 1+x2 |