Wyznaczanie punktów
Lukasz: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań:
Dane są punkty: A=(2,1,−2), B=(−2,0,3), C=(1,2,−2), D=(3,−2,1).
Wyznaczyć:
a) prostą l przechodzącą przez punkt D i prostopadłą do płaszczyzny Σ wyznaczonej przez punkty
A, B, C, D,
b) punkt symetryczny do A względem prostej k przechodzącej przez punkty B, C,
c) kąt między prostą p przechodzącą przez punkty A, C, a prostą m przechodzącą przez punkty A,
D,
d) długość wysokości czworościanu ABCD opuszczonej z wierzchołka B,
e) długość wysokości trójkąta BCD opuszczonej z wierzchołka C.
3 sty 10:59
Jerzy:
a)
− wyznacz wektor normalny tej płaszczyzny, który będzie zarazem wektorem kierunkowym
szukanej prostej i masz wektor i punkt.
3 sty 11:11