matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz n
krzysiek:
150 − n
2
+n
> 0
5n
2
−55n
3 lut 13:43
krzysiek:
150−n
2
+n
>0
5n
2
−5n
3 lut 13:44
krzysiek:
?
3 lut 13:57
krzysiek:
?
3 lut 15:20
krzysiek:
?
3 lut 15:30
onn:
?
3 lut 15:47
ORZEŁ:
mamy wielomian w ktrórym wyznaczamy miejsca zerowe licznik: −n
2
+n+150 Δ=1+600
√
Δ
=
√
601
wyznaaczamy miejsca zerowe teraz mianownik 5n
2
−55n=5n(n−11) n=0 lub n= 11 narysuj to na osi i zrób metodą wężyka
3 lut 16:19