Oblicz q
Adrian : Cześć mam problem, mianowicie mam ciąg arytmetyczny którego b1= 1/4
A wzór tego ciągu to bn= (0,5)an gdzie an jest ciągiem arytmetycznym. I moje pytanie jak
obliczyć z tego q?
an= 3n−1 →wzór aryt
3 sty 08:03
Satan: Musisz wyliczyć b
2 przy pomocy wzoru ogólnego ciągu geometrycznego i z powyższej zależności q
3 sty 08:08
Satan: Zakładam, że b
n jest geometryczny, a Ty jeszcze zaspany źle napisałeś
3 sty 08:11
Adrian : Tak bn jest geometryczny, dziękuje
3 sty 08:14
Adrian : Chociaż w sumie mam pytanie jak to obliczyć? Bo nic z tego nie wychodzi
3 sty 08:15
Satan: Masz podane dwa wzory: jeden ciągu arytmetycznego, drugi geometrycznego. By wyliczyć q
potrzebujesz dwa wyrazy ciągu geometrycznego. Z kolei te wyrazy wyznaczasz z wzoru ogólnego i
na tej podstawie wyliczasz q. Czyli liczysz a
1 i a
2, potem b
1 i b
2, a na końcu q. Warto
3 sty 08:23
Jerzy:
b
n = (0,5)
3n − 1
b
2 = (0,5)
3*2 − 1
3 sty 08:23