Okręgi
Piontek:

Dane są dwa okręgi o średnicach AS i BS oraz okrąg o średnicy AB i środku S. Okrąg o środku M i
promieniu r jest styczny do każdego z danych okręgów. Uzasadnij, że AB=6r.
2 sty 22:20
Basia:

AB=x
| 1 | |
PM+QM = |
| AB+r = U{x}[4}+r |
| 4 | |
PS
2+SM
2=PM
2
x2 | | x | | x | |
| + ( |
| −r)2 = ( |
| +r)2 |
16 | | 2 | | 4 | |
x2 | | x2 | | x2 | | rx | |
| + |
| − rx + r2 = |
| + |
| +r2 |
16 | | 4 | | 16 | | 2 | |
x
2 − 4rx = 2rx
x
2−6rx=0
x(x−6r)=0
x≠0 ⇒ x−6r = 0 ⇒ x=6r
2 sty 23:16
Eta:

|AB|=4x , |MS|=r+y , |MN|=2x=2r+y ⇒ y=2x−2r i |BM|=x+r
Z tw. Pitagorasa w ΔBSM
(x+r)
2= x
2+(r+y)
2 ⇒(x+r)
2=x
2+(2x−r)
2
2rx = 4x
2−4rx / : x>0 ⇒ 4x=6r
to |AB|=6r
c.n.w
2 sty 23:28
Eta:
Ma być: |NS|=2x=2r+y
2 sty 23:33
Piontek: Dziękuję bardzo
3 sty 00:37