Przeciedziedzina
5-latek: Mam taka funkcje
Mam z tego wyznaczyc x
wiec dla x∊R
y+yx
2=x
yx
2−x=−y
x(yx−1)=−y
Tutaj stanalem
| | 1±√1−4y2 | |
mam otrzymac x= |
| i y≠0 |
| | 2y | |
2 sty 21:51
jc: Dobry wieczór 5−latku.
yx
2−x+y=0, w przypadku y≠0 mamy równanie kwadratowe ze względu na x
Δ = 1 − 4y
2
2 sty 22:01
5-latek: Dobry wieczor
jc 
No tak . teraz widze . Dzieki
Teraz pisze tak ze przeciwdziedzine tej funkcji okresla warunek
1−4y
2≥0
To czywiscie rozwiaze tylko nie rozumien dlaczego taki warunek ?
2 sty 22:08
jc: Bo równanie kwadratowe ma rozwiązanie ⇔ Δ≥0.
Poza tym masz rozwiązanie dla y=0, mianowicie x=0.
2 sty 22:16
5-latek: Duzo rzeczy mi umyka teraz z pamieci

Moze znajde na forum wpisy
Mili gdzie ona liczyla zbior wartosci funkcji wymiernych
2 sty 22:26
Basia:
y+yx
2=x
yx
2−x+y=0
Δ=(−1)
2−4*y*y = 1 − 4y
2
1−4y
2≥0
i tyle
2 sty 22:30
5-latek: Tak
Basiu 
Juz to rozumiem
2 sty 22:37