zadanie
pablo98:
Hej, proszę o pomoc w poniższym zadaniu
Niech n będzie liczbą całkowitą dodatnią. Która z podanych liczb jest większa. Odpowiedz
uzasadnij.
a = (√5 − √6 )2n czy b = (√5 − √6 )2n+1
Jakie poprawnie napisac w tym zadaniu uzasadnienie? Będę wdzięczny za pomoc
2 sty 21:24
Mila:
b=[(√5−√6)2n]*(√5−√6) i wiadomo, że : (√5−√6<0
to pomoże?
2 sty 21:28
kochanus_niepospolitus:
pokaż, że:
(√5 − √6) < 1
2 sty 21:28
pablo98: Czyli a jest mniejsza?
2 sty 21:33
Mila:
a>0, b<0 ,to jaki wniosek?
2 sty 21:40
jc: b < 0 < a
2 sty 21:40
pablo98: ok, dzięki
2 sty 21:41