oblicz asymptoty
franko: f(x)=(x2+3−10)/(2x−x2)
asymptota pozioma wyszła mi y=−1 i mam problem z asymtotami pionowymi, nie wychodzą mi
2 sty 21:08
kochanus_niepospolitus:
a w jakich punktach liczysz asymptotę pionową
2 sty 21:12
===:
a cóż Ci może nie wychodzić?

2x−x
2=−x(x−2) i wszystko jasne x=0 x=2
2 sty 21:12
kochanus_niepospolitus:
nie do końca bo x
2+3x−10 = (x−2)(x+5)
| | x+5 | |
i mamy f(x) = |
| przy Df = R/{0,2} |
| | −x | |
ale asymptoty pionowej w x=2 nie będzie

, jeno dla x=0
2 sty 21:15
franko: w 0 i 2 lewostronnie i prawostronnie
2 sty 21:16
franko: zapomniałem dodać że x należy do rzeczywistych za wyjątkiem 2 i 0
2 sty 21:20
kochanus_niepospolitus:
To pokaż jak liczysz

W sensie pokaż wyniki granic
2 sty 21:20
kochanus_niepospolitus:
zresztą patrz co piszę o 21:15
2 sty 21:21
franko: [i w granicy dążaćej do zero lewostronnie wychodzi −10/[−0] a w prawostronnej −10/[=0]
2 sty 21:23
kochanus_niepospolitus:
no i
2 sty 21:29
franko: I nie wiem czy będzie + czy − nieskończoność
2 sty 21:30