Obliczyć granicę
Mikołaj: Obliczyć granicę an=√n+100−√2n
Odpowiedzią jest −∞ a po wymnożeniu przez sprężenie wychodzi mi symbol nieoznaczony −∞/∞
2 sty 20:47
kochanus_niepospolitus:
to wyciągnij później z mianownika √n i podziel licznik i mianownik przez tenże √n
2 sty 20:50
Basia:
| | (√n+100−√2n)(√n+100+√2n) | |
an = |
| = |
| | √n+100+√2n | |
| n+100−2n | | −n+100 | |
| = |
| = |
| √n(√1+100/n+√2) | | √n(√1+100/n+√2) | |
| −n(1+100/n) | | −√n(1+100/n) | |
| = |
| → |
| √n(√1+100/n+√2) | | (√1+100/n+√2) | |
| −∞(1+0) | | −∞*1 | |
| = |
| =−∞ |
| √1+0+√2 | | 1+√2 | |
2 sty 20:55
Mikołaj: Okej dzięki już widzę
2 sty 20:55