trapez
Marcel: W trapez równoramienny o obwodzie 60 wpisano okrąg.
Przekątna tego trapezu ma długość 17
Oblicz pole trapezu i obwód okręgu opisanego na tym trapezie
2 sty 20:42
kochanus_niepospolitus:

h
2 + (a+x)
2 = 17
2
h
2 + x
2 = b
2
2(a+x+b) = 60
17
2 = a
2 + b
2 − 2abcosα
17
2 = (a+2x)
2 + b
2 − 2(a+2x)bcos(180−α) ⇔ 17
2 = (a+2x)
2 + b
2 + 2(a+2x)bcosα
układ 5 równań z 5−cioma niewiadomymi
2 sty 20:58
Eta:

Zaraz namaluję
2 sty 21:06
Eta:

1/ z warunku wpisania okręgu w trapez
| a+b | |
a+b=2c to L= 2a+2b =60 ⇒ |
| =15 =|AE| i c=15 |
| 2 | |
2/ ztw. Pitagorasa w ΔAEC
| 8 | |
h=√172−|AE|2= .. h=8 i sinα= |
| |
| 17 | |
| a+b | |
P= |
| *h= .............. |
| 2 | |
Okrąg opisany na trapezie jest też opisany na ΔABC
z tw. sinusów
Obwód tego okręgu L= 2πR= .....
2 sty 21:14