z
QWERTY: Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, w którym
krawędź podstawy ma długość 2, a krawędź boczna długość 6.
2 sty 20:42
Mila:

1) |AC|=2
√2
2) W ΔSOC:
|OC|=
√2
6
2=(
√2)
2+H
2
H
2=34
H=
√34
========
3)
W ΔSOE: |OE|=1
h
2=1
2+(
√34)
2
h=
√35
P
c=4+4
√35=4*(1+
√35)
=======================
2 sty 20:52
Eta:

1/ z tw. Pitagorasa w ΔBEW
hb = ........
2/ z tw. Pitagorasa w ΔOEW
H=.........
3/ teraz tylko podstawić dane 1/ i 2/ do wzorów na:
P
c i V
i po b
ólu
2 sty 20:53
Eta:
No i masz gotowca
2 sty 20:54
Mila:
4 sty 00:01