Zbieżne szeregi
koot: Cześć!
Ma ktoś pomysł na ciągi, z których
* an ma wyrazy nieujemne i jest taki, że szereg ∑n=0∞ an jest zbieżny i rozstrzyga o tym
kryterium d'Alamberta oraz a3=2
* bn jest taki, że szereg ∑n=0∞ bn jest zbieżny i rozstrzyga o tym kryterium
Cauchy'ego, ale nie rozstrzyga kryterium d'Alamberta
2 sty 20:25
jc: Jak masz sformułowane kryterium Cauchy'ego?
2 sty 20:36
koot: @jc Niech a będzie ciągiem oraz α = limsupn→∞ n√|an|. Wtedy: jeśli α < 1 to szereg jest
zbieżny, jeśli α > 1 to szereg jest rozbieżny,
2 sty 20:47
2 sty 20:55
jc: | | 2+(−1)n | |
No to weź np. ∑ |
| |
| | 2n | |
2 sty 20:58
Basia:
| | n√1 | | 1 | |
n√bn = |
| = |
| →1 |
| | n√n2 | | (n√n)2 | |
kryterium Cauchy'ego nie rozstrzyga
2 sty 21:04
jc: Mój przykład dotyczył drugiego podpunktu.
2 sty 21:05
koot: @g , @jc Dziękuję
2 sty 21:09