wyznacz najmniejszą wartość funkcji w przedziale <0;2>
zosia: f(x)=(x2−3x+4)/(x−3)
policzyłam pochodną i warunek konieczny wyszło x=1 \ i x=5
narysowałam sobie wykres−warunek dostateczny i teraz powinnam wziąść pod uwagę przedział? Bo
jeśli tak tzn że nie ma najmniejszej wartośći
2 sty 20:24
Adamm: pochodna niepotrzebna
f(x)=x−1
to funkcja liniowa
2 sty 20:26
Adamm: cofam to
gdyby było x2−4x+3 to by była liniowa
2 sty 20:27
Adamm: po prostu podstaw wszystkie podejrzane punkty
tyle te które ci wyszły, oraz krańce przedziału
oczywiście które należą do tego przedziału
2 sty 20:28
jc: t = x−3, badasz funkcję t→t+3+4/t na przedziale <3,5>. pochodna = 1−4/t2.
Na tym przedziale funkcja jest rosnąca. Minimum mamy dla t=3, maksimum dla t=5,
tzn. dla x=0 i x=2.
2 sty 20:33
zosia: niestety nadal to dla mnie nie jasne. Jeden należy do przedziału a 5 nie więc mam brać tylko 1?
tylko że wtedy jest zmiana z plusa na minus więc jest to maksymalna nie minimalna wartoś
2 sty 21:18