Dla jakich wartości a i b funkcja jest ciągła
zosia: a i b należą do rzeczywistych
{ x2+2x+b dla x>0
F(x)={
{(5x+2a)/x−1dla x</0
2 sty 20:12
zosia: Nie wiem jak się do tego zabrać, zacząć liczyć granicę czy jak?
2 sty 20:12
kochanus_niepospolitus:
| | 5*0 + 2a | |
F(0) = |
| = −2a |
| | 0−1 | |
lim
x−>0+ F(x) = b
stąd: b = −2a
2 sty 20:14
zosia: dziękuję ale niestety nie rozumiem skąd to się wzieło
2 sty 20:16
kochanus_niepospolitus:
1) wyznaczasz wartość funkcji F(x) w punkcie x=0
2) liczysz granicę prawostronną w 0 ... czyli limx−>0+ F(x) = limx−>0+ (x2+2x+b) = ...
porównujesz obie wartości (muszą być równe).
2 sty 20:19
zosia: i b=−2a to jest juz wynik końcowy?
2 sty 21:51