Rozwiąż równanie |x^2+4x-5|+|x^2+4x|=5
Unikatowy: Rozwiąż równanie |x2+4x−5|+|x2+4x|=5
Bardzo proszę o rozpisanie tego przykładu (w szczególności przypadki)
Odpowiedź x∈<−5;−4>∪<0;1>
2 sty 19:20
Adamm:

t=x
2+4x−2,5
|t−2,5|+|t+2,5|=5
graficznie
odległość t od −2,5 + odległość t od −2,5 będzie równa 5 między nimi, poza nimi będzie większa
czyli t∊[−2,5, 2,5]
−2,5≤x
2+4x−2,5≤2,5
itd.
2 sty 19:24
Unikatowy:

Nie rozumiem
Obliczyłem:
|x
2+4x−5|
Δ=36
x
1=1
x
2=−5
|x
2+4x|
Δ=16
x
1=0
x
2=−4
Jak będą rozpisane do tego poszczególne przypadki?
2 sty 19:58
PW: "Rozpisywanie na przypadki" jest toporne. Ładnie rozwiązał Adamm, pokażę jeszcze inny
sposób.
Znana jest nierówność: dla dowolnych rzeczywistych a i b
(1) |a|+|b|≥|a+b|,
przy czym równość ma miejsce wtedy i tylko wtedy, gdy co najmniej jedna z liczb a i b jest
zerem lub liczby te są jednakowych znaków.
Biorąc a=−(x2+4x−5) i b=x2+4x w nierówności (1) dostajemy
|−(x2+4x−5)|+|x2+4x| ≥ |−(x2+4x−5)+x2+4x| = |5| = 5,
czyli dla dowolnych x∊R
|x2+4x−5|+|x2+4x|≥5,
przy czym równość ma miejsce wtedy i tylko wtedy, gdy
−(x2+4x−5)≥0 i x2+4x≥0 lub −(x2+4x−5)<0 i x2+4x<0.
Rozwiązaniami pierwszego układu nierówności są x∊<−5,−4>∪<0.1>, drugi układ nie ma rozwiązań
(warto narysować te dwie parabole w jednym układzie współrzędnych).
2 sty 20:42