Wykaż, że trójkąt w którym miara jednego z kątów wewnętrznych jest równa różnicy
kalinka: Wykaż, że trójkąt w którym miara jednego z kątów wewnętrznych jest równa różnicy miar dwóch
pozostałych kątów wewnętrznych tego trójkąta, jest prostokątny.
2 sty 19:17
5-latek:

α+β+(α−β)=180
o
2α= 180
o⇒α=90
o i po zawodach
2 sty 19:22
Eta:

1/ z treści zadania
γ>β
α= γ−β
2/ suma miar kątów w trójkącie
α+β+γ=180
o ⇒ γ−β+β+γ=180
o ⇒ 2γ=180
o ⇒ γ= 90
o
to taki trójkąt jest trójkątem prostokątnym
c.n.w
2 sty 19:24
kalinka: super

sama tak roziwzałam ale wydawało się za proste i niewieżyłam że nic nie pokręciłam
dziękuje
2 sty 20:45
PW: Też niewieżę
2 sty 20:49
5-latek: Nie wierzylam .
Nie z czasownikami piszsemy oddzielnie
Wierzyc tu jest od wiary a nie wieży . Przyda sie do matury
2 sty 20:49
5-latek: Dobry wieczor
PW
2 sty 20:51
iteRacj@:
Słusznie piszesz
5−latku 
Na maturze dwa punkty za ten zapis odejmą, bo nieliczne błędy rażące (chociaż oba w jednym
słowie).
2 sty 21:19