Wykaż, że połowa sumy długości dwóch boków trójkąta jest większa od długości śro
kalinka: Wykaż, że połowa sumy długości dwóch boków trójkąta jest większa od długości środkowej
trzeciego boku tego trójkąta.
2 sty 18:38
Eta:

b,c −− długości boków ΔABC
|AS|=s −−− długość środkowej ΔABC poprowadzonej na trzeci bok BC
Zbudowany czworokąt ABCA
' jest równoległobokiem o przekątnej AA
'=2s
Z nierówności trójkąta (ABA
')
c.n.w
2 sty 18:54
Basia:

◯ − iloczyn skalarny
CD
→=CA
→+AD
→
CD
→=CB
→+BD
→
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2CD
→ = CA
→+CB
→
| (CA→+CB→)◯(CA→+CB→) | |
|CD|2 = CD→◯CD→ = |
| = |
| 4 | |
|CA|2 + 2|CA|*|CB|*cosγ + |CB|2 | | |CA|2+2|CA|*|CB|+|CB|2 | |
| < |
| = |
4 | | 4 | |
2 sty 18:58
kalinka: dziękuje
2 sty 19:16
Eta:
2 sty 19:25